Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпращат делегация на погребението на Уго Чавес

Снимка: ЕПА / БГНЕС

САЩ ще изпратят делегация на погребението на президента на Венецуела Уго Чавес. Служителите на Белия дом са казали също, че засега Вашингтон няма непосредствени планове да отвърне на експулсирането на двамата военни аташета на САЩ, наредено от вицепрезидента Николас Мадуро, часове преди да уведоми света за кончината на Уго Чавес. Мадуро обвини изгонените дипломати, че били участвали в заговор за военен преврат срещу президента.

Над седем часа продължи придвижването на катафалката с ковчега на починалия във вторник след продължителна битка с рака Чавес. Стотици хиляди негови привърженици изпълниха улиците на Каракас. Траурната процесия тръгна от Военната болница и стигна до сградата на Военната академия, където в продължение на три дни венецуелците ще могат да се простят с лидера на боливарската революция, съобщи Франс прес. Погребението ще е в петък.

Градските власти обявиха, че през трите дни на поклонението метрото ще работи безплатно. Националният траур ще трае седем дни, през които ще бъдат затворени всички училища и висши учебни заведения.

Привърженици на президента социалист настояват той да бъда положен в мавзолея на Симон Боливар редом с останките на героя от борбата за независимост в Латинска Америка.

Опозиционните партии във Венецуела решиха единодушно да подкрепят кандидатурата на центриста Енрике Каприлес на президентските избори, които ще бъдат свикани след кончината на Уго Чавес, предаде Ройтерс. Каприлес изгуби от Чавес на изборите миналата година, а сега ще се изправи срещу Николас Мадуро, когото Чавес посочи приживе за свой предпочитан приемник.

Смъртта на венецуелския президент Уго Чавес поставя под заплаха позициите на Москва в Латинска Америка, пише руското издание "Комерсант". След месец ще бъде избран нов лидер, но дори ако спечели приемникът (на Чавес) - вицепрезидентът Николас Мадуро, нито Венецуела, нито позициите на Русия там вече няма да са същите, смятат експерти на вестника. Според него Каракас ще бъде принуден да започне сближаване със САЩ и да се откаже от привилегированите отношения с Русия - до голяма степен плод на личните връзки на Уго Чавес с руското ръководство. А това може да застраши и грандиозните руски проекти във Венецуела, и милиардните инвестиции.

Руските проекти във Венецуела възлизат поне на 30 милиарда долара и Москва ще изгуби позиции там, дори ако властта бъде поета от Мадуро, защото при всяко положение предстоят сериозни промени в политическия курс. "Никоя нова власт няма да се придържа към върлия антиамериканизъм на Чавес" - ако пък на власт дойде опозицията, Венецуела "стремително ще се преориентира към САЩ", прогнозира руският политолог Фьодор Лукянов.

У нас в посолството на Венецуела в София днес и утре ще бъде отворена книга за съболезнования.

В 17 часа в Католическата катедрала в София ще бъде отслужена заупокойна молитва за президента Уго Чавес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна