Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Венецуела погребват президента Уго Чавес

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Венецуела погребват президента Уго Чавес. Според вицепрезидента Николас Мадуро въпреки, че държавната церемония ще бъде днес, тялото на Чавес ще бъде изложено на показ поне още седмица, след като бъде балсамирано. На днешното събитие ще присъстват над 20 държавни глави, сред които и тези на Иран Махмуд Ахмадинеджад и на Беларус Александър Лукашенко. След церемонията Николас Мадуро ще поеме временно президентския пост.

Десетки хиляди венецуелци се поклониха пред своя лидер, превърнал се вече в легенда, и обещаха, че неговата социалистическа революция няма да умре.

Изключителен човек, Бог ни го изпрати и сега той е с нас и винаги ще бъде с нас, в сърцата ни, каза един от привържениците на Чавес.

Обещаха също вярност на приемника, когото Чавес определи - Николас Мадуро. Скандираха името му заедно с това на Чавес.

Уго Чавес спечели последните избори, но не можа да положи клетва и до месец трябва да има ново гласуване. То ще покаже какво ще стане с политическото наследство на управлявалия 14 години президент. Засега сред съратниците му не се вижда личност с неговата харизма. В този смисъл кандидатът на опозицията Каприлес също му отстъпва.

Венецуела се състои от привърженици и противници на покойния президент, съгласни само за едно - че личността му разделя живота им на два периода - преди и след Чавес.

Информация на Савина Спасова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна