Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Великова: Нищо светло и оптимистично не се задава за прокуратурата

Снимка: Архив

Делото за експремиера Сергей Станишев сигурно може да влезе в книгата на Гинес, ако има такава класация. Почти веднага след старта на отиващия си парламент му беше свален имунитета и той беше разследван за изгубени секретни доклади. Парламентът си отиде, но в съда няма нищо за Станишев, поне няма прекратяване или отказ да се води това дело. Няма нищо. Един човек четири години без имунитет и така и не стана ясно защо на съда не беше дадена възможност да каже дали е виновен или невинен, но това е част от тази особеност на прокуратурата през последните седмици и месеци. Със сигурност има обяснение за този тип лаконична и доста суховата пресконференция на прокуратурата и с проблемите, които има градската прокуратура и персонално градския прокурор на София Николай Кокинов. Покрай встъпването в длъжност на Сотир Цацаров стана ясно, че случайното разпределение на делата в прокуратурата е по-скоро пожелателно. Ако прокурорите не са на семинари, не са в отпуск и не са болни, тогава то се прилага. Така коментира пресконференцията на прокуратурата съдебният репортер на БНР Силвия Великова в предаването "От петък до петък".

На пресконференцията се появи само заместник градския прокурор Маргарита Немска, която се оказа, че освен статистиката, не е в състояние да даде нито един отговор на нито един актуален въпрос или поне по нито едно неприключило дело, но със сигурност има основание за това притеснение, със сигурност в прокуратурата, според мен, предстоят сериозни кадрови промени, както и вчера стана ясно на пресконференцията на главния прокурор, тази ревизия и през Инспектората и през случайното разпределение на делата продължава и ако се съди по едно изречение на Сотир Цацаров от преди време, когато се раздели със заместничката си Галина Тонева, заради нарушен принцип на случайно разпределение и предшествалото го преди това дисциплинарно производство срещу апелативния прокурор на София също за нарушен принцип на случайното разпределение на делата, от тук нататък това ще е стратегия на Обвинител №1 – там, където се открие, че административни ръководители не спазват тази процедура и който е нарушил този принцип ще бъде проверяван и ще бъде образувано дисциплинарно производство срещу него, което е една добра възможност по този начин главният прокурор да се сдобие със собствен екип още в началото на мандата си. Стана ясно, че и Инспекторатът на прокуратурата очевидно е действал доста избирателно по отношение на сигналите срещу прокурорите - някои са били работени много активно, а други са били забравяни за подходящото време. Нищо светло и оптимистично не се задава за прокуратурата. Проблемът е, че това започва да се отразява на работата на репортерите, които все по-трудно се сдобиват с информация за работата на държавното обвинение, отвъд срещите с главния прокурор в четвъртък на ВСС, което може да се окаже, че ще е една практика, която няма да продължи дълго, коментира съдебният репортер.

Прави впечатление, че случаят с Мишо Бирата се е проверявал само през текст в закона, свързан с разгласяване на класифицирана информация, коментира още Великова и уточни: В случая с Доган има изход, защото, ако се окаже, че няма такава информация, той може да си заведе частно дело и този случай да приключи по този начин, но в случаят с Мишо Бирата няма какво да се случи, така че и двата случая съвсем скоро ще имат своето доразвитие и тогава ще стане ясно какво се случва, обясни Великова.

Целия коментар чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна