Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражбите на метали за скрап в Гърция достигат застрашителни размери

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Кражбите на метали за скрап в Гърция достигат застрашителни размери.
Министерството на правосъдието обмисля промяна в закона с много по-тежки присъди. Краде се всичко – от пътни знаци до съоръжения за мини и напоителни машини. Последна мода е кражбата на тежки паметници.

Кризата увеличи няколко пъти кражбите на метали за скрап. Последна мода сред скрап-мафията са медните фигури на писателя Никос Казанзакис и художника Доменикос Теодокопулос, известен като Ел Греко.

Само за месец осем техни медни паметника са откраднати от Атина. Полицията е убедена, че действа добре организирана и технически оборудвана група, която транспортира тежките медни фигури. От друга страна е почти невъзможно да се охраняват всички медни паметници, разположени на обществени места в страната.
Кражбите на метали са често в обекти на електрокомпанията. В парламента бяха изнесени данни, които показват застрашителните размери на престъплението. Само в малкия район на град Кардица в рамките на няколко месеца са откраднати стотици хиляди метра кабели, над 600 трансформатора, като всеки един е на стойност над 7 000 евро.

Престъпни групи изнасят голяма част от откраднатите метали в съседните държави. Полицията разпореди на граничните власти да насочат вниманието към този нелегален износ.

Според експерти крадци на метали са не само роми и имигранти, но и обикновени гърци, изпаднали в затруднено положение.

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна