Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 снимки от личния архив на Гена Димитрова красят фоайето на операта в София от днес

Снимка: архив

30 снимки от личния архив на оперната прима Гена Димитрова могат да бъдат видени в Националната опера от днес.

Фотографиите, разположени във фоайето на операта, са запечатали моменти от спектакли с участието на Гена Димитрова по световните оперни сцени. Сред дарените фотоси са и такива, на които примата е със свои знаменити партньори - Лучано Павароти, Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Фотосите са подбрани от художника-фотограф Иво Хаджимишев, със съдействието на осиновената племенница на Гена Димитрова Милена Стойкова и Александър Абаджиев, автор на една от книгите за световно известното сопрано.

Много от фотографиите бяха в ниски резолюции, в малки формати, аз се обърнах към Милена, която предостави също така безвъзмездно изобразителния материал, обясни Иво Хаджимишев.  

Идеята за изложбата на фотосите в Националната опера и балет е на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов.

Възникна идеята да разкажем част от творческия живот и път чрез фотоси и снимки. Те са изложени и са подарени на операта. Тук е естественото место, където трябва да бъдат, каза Рашидов.  

С тази изложба директорът на Националната опера Пламен Карталов повдигна въпроса и за създаване на бъдещ музей на българското оперно изкуство в сградата на операта. Той обясни, че за тази цел може да бъде използвана частта от зданието, която е била на БЗНС.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна