Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френски съд гледа жалба на българско ромско семейство за помощи на дете, болно от рак

Снимка: Архив

Съдът по социалните въпроси на френския град Алби разглежда жалбата на българско ромско семейство за помощи на деветгодишно момиченце, болно от рак.

След неколкократно отлагане днес съдът по социалните въпроси в Алби трябва да се произнесе по случая с 9-годишната Мариела. Българчето от ромски произход се лекува във Франция от тежка форма на рак, след като в България не е получило нужните медицински грижи, както заявиха родителите й пред френски вестник. Семейството подаде жалба, след като му бяха отказани помощи за обучението на Мариела, въпреки съгласието на департаменталния дом за лица с увреждания, според който момиченцето е с 80% инвалидност. Мотивът за отказа на Касата за семейни надбавки обаче е, че родителите нямат разрешение за престой във Франция. Състоянието на детето не му позволява да ходи на училище. Казусът на Мариела има силната подкрепа на Асоциацията "Образование без граници", която неведнъж организира митинги в нейна полза.

Мариела е в ситуация на болен чужденец. Може ли да няма права, защото е българка, бе заявила адвокатката на семейството.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна