Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният министър-председател е Марин Райков

Снимка: БГНЕС

В Гербовата зала на "Дондуков"2 президентът Росен Плевнелиев представи служебния кабинет, който ще бъде оглавен от Марин Райков.

Министър-председателят ще изпълнява и длъжността на министър на външните работи. Стана ясно, че в кабинета са включени четири жени и ще работи със следния състав:

Зам.-министър председатели са Екатерина Захариева - министър на регионалното развитие и благоустройството, Деяна Костадинова - министър на труда и социалната политика и Илияна Цанова - министър по управление на средствата от ЕС.

Останалите членове на кабинета са

Калин Христов - министър на финансите

Петя Първанова - министър на вътрешните работи

Драгомир Йорданов - министър на правосъдието

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Асен Василев - министър на икономиката, енергетиката и туризма

проф. Иван Станков - министър на земеделието и храните

Кристиян Кръстев - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването

проф. Николай Милошев - министър на образованието

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите

Владимир Пенев - министър на културата

Петър Стойчев - министър на физическото възпитание и спорта

Роман Василев - министър, отговарящ за електронното правителство.

Президентът Росен Плевнелиев представи министрите на служебния кабинет така:

Моят избор е българският посланик в Париж Марин Райков. Той ще бъде министър-председател и министър на външните работи. За вицепремиери посочих три млади жени, работливи, компетентни и можещи, както всички български жени, на които народът се е уповавал в трудни времена. За първи път в историята си МВР ще има министър жена. Тя е и генерал с дългогодишен опит в системата. Първо мислех да назнача Владимир Пенев за министър на вътрешните работи. Нали играе доброто ченге в „Под прикритие”, но вярвам, че той ще се справи много по-добре в МК. За министър на финансите назначавам не просто добър финансист, но и отличен макроикономист.

Президентът обяви, че служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. То ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Затова ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя. Служебното правителство ще бъде отговорно към гражданското общество и в диалог с него ще формира важни политики. Служебното правителство ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще подготви изборите, но няма да участва в тях, ще прави политики, но няма да политизира. Служебното правителство ще насочи усилия към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване на вредните въздействия на монополните структури. Гарантирам, че гласът на хората ще бъде чут. 

Президентът пожела да дадем шанс на служебното правителство да си свърши работата.

Задачата на това правителство е ясно очертана от основния закон на страната, а това означава, че то няма да обсъжда конституционни промени, нито може да внася проектозакони, да приема изборни кодекси и т.н. Това правителство няма да работи по свой бюджет и съответно няма да разработва дългосрочна програма за управление на страната. То по-скоро ще зададе посоката на развитие в редица ключови сфери, беше категоричен служебният министър-председател Марин Райков

България няма да допусне компромис с демократичните ценности, с ценностите, свързани с правата на човека и принципите, които ни правят неделима част от европейското икономическо пространство, със съюзническите задължения, които е поела българската нация като част от свободния свят. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и действащия валутен борд в страната, който ще остане в сила до присъединяването ни към еврозоната. Няма да допуснем икономическа авантюра, изразяваща се в безразборна национализация, обслужваща политически и други интереси, ще се противопоставим на всеки опит страната ни да бъде хвърлена в хаос, каза още новият служебен премиер Марин Райков.

Утре в 10 часа ще бъде официалната церемония по предаването на властта в Министерския съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени