Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Ватикана започва конклавът, който ще избере новия папа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Днес във Ватикана започва конклавът, който ще избере новия папа. Един от 115-те кардинали, участващи в конклава, ще стане стане следващият глава на Римокатолическата църква. Според вековния ритуал на католическата църква, преди конклава всички кардинали ще участват в базиликата "Свети Петър" в специална религиозна служба, посветена на избирането на нов папа.

Следобед кардиналите ще се отправят с тържествена процесия към Сикстинската капела, където ще се проведе конклавът. След като бъде произнесена латинската формула "Extra omnes" – всички навън, вратите на Сикстинската капела ще бъдат затворени и в нея ще останат само кардиналите с право на глас – тези под 80-годишна възраст. Един от тях ще стане следващият папа, след като събере две трети от гласовете, равняващи се на 77 гласа.

Днес ще има само едно гласуване, при което, по думите на говорителя на Ватикана, най-вероятно няма да бъде достигнато необходимото мнозинство. Очаква се тази вечер от комина над Сикстинската капела да се появи черен дим в знак, че не е избран понтифик.

Основните фаворити са италианският кардинал Анджело Скола, архиепископ на Милано и кардиналът от Бразилия Одило Шерер, но според наблюдателите изборът ще бъде сложен и непредвидим. 

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна