Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава гласуването за нов папа във Ватикана

Снимка: www.panoramio.com

В Сикстинската капела във Ватикана се провежда поредното гласуване на конклава за избора на нов папа. Резултатът от първите два вота днес преди обед бе черен дим от комина на именитата капела, в който е вперил поглед целият свят.

Ако посоченият за папа кардинал получи две трети от гласовете още на първото следобедно гласуване, това ще се разбере всеки момент между 18.30 и 19 часа българско време. Затова туристи и вярващи на площад "Свети Петър" в Рим, заедно с медиите от цял свят, са вперили вече поглед към комина на Сикстинската капела в очакване на бял дим. В случай че не бъде избран папа на това гласуване, няма да има никакъв дим, в очакване на втория вот, чийто резултат се предвижда между 20 и 21 часа българско време. Бюлетините от първото гласуване се изгарят заедно с тези от второто.

В медиите се спрягат различни имена на кардинали за бъдещ папа, сред които американците Майкъл Долан и Шон Патрик О’Maли. Лидер на букмейкърите е италианецът Анджело Скола, следван от бразилеца Одило Шерер и ганаеца Тарксон. Тъй като в действителност не се знае какъв е броят на гласовете за който и да било кардинал, защото вотът е таен, остава да се чака окончателното решение на конклава.

В случай че след неколкократните гласувания никой от получилите определен брой преференции не може да постигне съгласието на 77 от 115 кардинали избиратели, се търсят по традиция други измежду тях, от които да бъде излъчен новият папа.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна