Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина младият мъж, който се самозапали вчера в центъра на тунизийската столица

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Почина младият тунизиец, който се самозапали вчера сутринта в центъра на столицата Тунис, предаде Франс прес, като се позова на медицински източник. 27-годишният Адел Хадри, уличен продавач на цигари, е починал призори днес от тежките си наранявания.

"Ето я младежта, която продава цигари, ето я безработицата", изкрещял младежът, след което се самозапалил. Минувачи опитали да го спасят, но голяма част от тялото му била обгорена.

Постъпката на Адел Хадри има дълбоко символно значение, отбелязва АФП. Случаят напомня на този на Мохамед Буазизи, младият туниски уличен продавач на плодове и зеленчуци, който се самозапали през декември 2010-а г. в централния град Сиди Бузид в знак на протест срещу конфискуването на неговата стока и почина в началото на следващата година. Самозапалването на Буазизи даде искрата на бунта в Тунис срещу авторитарния режим на президента Зин ал Абидин бен Али и на Арабската пролет, обхванала Северна Африка и Близкия изток.

Бедността и безработицата бяха основни причини за избухването на бунта, с който бе свален от власт Бен Али. Две години по-късно туниската икономика остава анемична, а страната е парализирана от политическа криза.

Очаква се Учредителното събрание на Тунис да одобри днес новото правителство на премиера Али Ларайед. Кабинетът е коалиционен, с участието на ислямистката партия "Ан Нахда" ("Възраждане") и две светски политически сили.

Информация на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна