Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентинският архиепископ Хорхе Марио Берголио е новият папа Франциск I

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бял дим излезе от комина на Сикстинската капела, възвестявайки, че е избран нов папа, който ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1,2 милиарда католици в света.

Десетки хиляди вярващи, събрани на площад Свети Петър започнаха да ликуват, а камбаните на базиликата Свети Петър забиха тържествено, след като участващите в конклава във Ватикана 115 кардинали изпратиха сигнал, че са взели решение.

266-ият папа в 2000-годишната история на Католическата църква е аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който ще приеме името Франциск І. Това е първият папа от Латинска Америка и първият йезуит. Берголио, който беше архиепископ на Буенос Айрес, става първият папа от друг континент от 1000 години насам.

Димът от комина беше създаден чрез изгарянето на бюлетините и изпращането на димен сигнал в две печки, поставени специално в един от ъглите на Сикстинската капела. Решението беше взето след пет гласувания - по-дълго, отколкото решението за Бенедикт ХVІ, наследил покойния папа Йоан Павел ІІ през 2005-а година. Тогава той беше избран само с четири гласувания.

Историческият избор след внезапното оттегляне на Бенедикт ХVІ миналия месец беше следено на живо от телевизиите в цял свят, както и чрез социалните мрежи и смартфон приложения. Това е първият конклав, отразяван в Туитър.

Папа Франциск I поздрави събралото се множество на площад Свети Петър, което го посрещна с радостни възгласи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна