Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Ватикана продължава гласуването за избирането на нов папа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Ватикана продължава гласуването на 115-те кардинали от конклава за
избирането на нов папа. Снощи черен дим от комина на Ватикана сигнализира, че при първото гласуване никой от кандидатите не е събрал необходимото мнозинство от две трети от гласовете.

Кардиналите, изолирани от външния свят в Сикстинската капела, от днес ще гласуват по четири пъти на ден докато един от тях не получи подкрепа от 77 гласа. Резултатът от гласуването ще бъде оповестяван по древна традиция чрез дима от комина над Сикстинската капела, произвеждан от печки, в които се изгарят бюлетините след гласуването.

Към комина с очакване са насочени погледите на хиляди поклонници, дошли в Рим за историческото събитие, както и телевизионни камери от цял свят. Акредитирани са почти шест хиляди журналисти.

За фаворит сред кардиналите се см ята архиепископът на Милано Анджело Скола, подкрепян от крилото на реформаторите, в противовес на консервативно настроените кардинали от държавната администрация на Ватикана.

При предишния конклав папа Бенедикт XVI беше избран след два дни, но сегашният избор на папа може да се окаже по-сложен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна