Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Сигналът за поръчан от Доган атентат срещу Борисов е с ниска степен на достоверност

Сотир Цацаров поиска дисциплинарно наказание за градския прокурор на София Николай Кокинов
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов не е изнесъл класифицирана информация, когато съобщи от парламентарната трибуна за подготвен срещу него атентат по поръчка на Ахмед Доган. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че на това основание Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу Борисов.

Началото на тази история е през юни 2005-а година, когато български представител в чужда държава съобщава в Националната разузнавателна служба, че разполага с непотвърдена информация, че организираната престъпност в България готви атентат срещу тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов заради операциите, които той провежда срещу тях, като планираният атентат "е в договореност с Ахмед Доган", който искал да стане главен секретар. Това е било написано на лист хартия с гриф "строго секретно", без да става ясно коя е чуждата разузнавателна служба. В него пишело:

По непроверени оперативни данни, членове на организираната престъпност в България подготвят атентат против генералния секретар на МВР Бойко Борисов поради това, че Борисов е предприел голям брой репресивни мерки в България, насочени към лица от сферата на организираната престъпност. Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов, тоест главен секретар на МВР.

Сигналът пристига в България и след като разузнавачите го проучват, установяват, че частта, в която става дума за амбициите на Ахмед Доган да става главен секретар и затова да е поръчал атентата, e с много ниска степен на достоверност. Така материалът бива преведен и предаден на държавните институции в частта, че се готви атентат срещу Бойко Борисов.

В началото на 2013-а година Националната служба за охрана, вероятно около покушението срещу Ахмед Доган, пита НРС дали има някакви данни за заплахи срещу охраняваните от тях лица. Малко по-късно идва информация от шефа на НРС за съществуването на този документ, който обаче е представен по начин, по който е бил коментиран тогава – че не е ясно коя е тази служба, която предава информацията, както и че има съмнение относно достоверността. Малко преди Бойко Борисов да отиде в парламентарната зала, той вижда оригинала на документа от 2005-а година, даден му от шефа на НРС и вероятно въз основа на него съобщава в пленарната зала, че има готвен атентат, поръчан от Доган. Цацаров уточни обаче, че тъй като няма изнесена класифицирана информация, това не е класифициран документ, самата НРС е установила, че има ниска степен на достоверност на тази информация, няма как прокуратурата да направи нещо по този случай. Дали Бойко Борисов е излъгал, дали е бил подведен, дали може да търси правата си по някакъв друг начин – това е нещо, което не засяга прокуратурата и е въпрос от частен характер, каза Сотир Цацаров. Според него след като този материал не е класифицирана информация, няма проблем настоящият лидер на ДПС Лютви Местан, ако пожелае, да го получи. 

Днес стана ясно също, че Сотир Цацаров е поискал дисциплинарно наказание за градския прокурор на София Николай Кокинов. Предложението до Висшия съдебен съвет е заради нарушаване на случайния принцип за разпределение на делата. Конкретният повод за поисканата санкция е разследване срещу длъжностни лица от НЕК. Кокинов е разпределил на конкретен прокурор дело за далавери за над 40 млн. евро като по обясненията му го е направил по указание на ВКП. Това е вторият случай, в който Сотир Цацаров иска санкция за високопоставен административен ръководител. Преди това през тази процедура премина апелативният прокурор на София Ангел Илиев заради неслучайно разпределение на мегаделото "САПАРД". Илиев не дочака решението на Съвета и подаде оставка.

Искам да видя как ще протече дисциплинарното производство и какво ще бъде становището на господин Кокинов. При положение, че Кокинов го е направил или ако действително се окаже, че го е направил, грубо казано, след съгласуване, което явно е най-меката дума, очевидно не трябва да търсим най-тежкото наказание, коментира Цацаров.

За Ангел Илиев главният прокурор каза: Г-н Илиев дойде при мен, каза, че счита, че това е най-достойният изход, който той може да направи. Ангел Илиев ми каза дословно следното: Може да съм сбъркал, може да съм разпределял, може всичко да съм правил, но никога по никакъв начин не съм упражнявал какъвто и да е натиск върху Стойчо Ненков, никога.

Още по темата, чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна