Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс: Ромите не желаят да се интегрират

Снимка: БГНЕС

Франция ще продължи разтурването на ромските лагери, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс. Ромите "не желаят да се интегрират" - отбелязва той пред в. "Фигаро". Ситуацията с ромите във Франция "става нетърпима" - твърди пред в. "Фигаро" френският министър на вътрешните работи, който възнамерява да ускори премахването на ромските лагери. "Около 20000 мъже, жени и деца, предимно от Румъния и България, обитават напълно незаконно над 400 лагера в страната ни", уточнява министърът. Той се позовава на сигналите на кметове за трудното съжителство на ромите с околното население и на опасностите като двата пожара в ромски обиталища миналата седмица.

Манюел Валс оправдава решението си да премахне помощите за завръщане (по 300 евро на възрастен и 100 евро на дете), приети от предишното правителство. Според него те само допринасят за разрастването на мрежата за нелегална имиграция.

Той се изказва сдържано и относно т.нар. "селища за интеграция", които имат ограничен капацитет. "За съжаление обитателите им не искат да се приобщят към страната ни", отбелязва Валс.

Около 12 800 български и румънски роми са били отпратени от Франция през 2012 г.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна