Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на река Дунав в българския участък е започнало да се повишава

Снимка: БГНЕС

Заради затоплянето и обилните валежи в сръбския участък на река Дунав нивото на реката в българския участък започна да се повишава. Хидротехническият район на "Напоителни системи" във Видин има готовност за реагиране при високи дунавски води.

Близо 6 метра е нивото на река Дунав при Видин след покачване през последното денонощие с 40 сантиметра. До достигане на критичните за Видин стойности, при които се образува заблатяване в низинната част на района, остава метър и половина.

Отводнителните помпени станции са в готовност да влязат поетапно в експлоатация при повишаване на нивото в отводнителната канална система с още 40 сантиметра. Това съобщи ръководителят на Хидротехнически район - Видин инж. Димитър Йоцов.

Според краткосрочната прогноза и в следващите 3 дни нивото на река Дунав в българския участък ще продължи да се повишава и ще достигне до 7 метра, а към 21-ви март се очаква доближаване до стойностите, при които влиза в сила първата степен от плана за реагиране при високи дунавски води.

Заради затоплянето и валежите в сръбския участък през следващите три дни в районите на реките Сава и Тиса обстановката ще се доближи до границата за редовна защита от наводнение, първа степен на готовност. Пълноводни са и реките Дрина, Велика Морава и Банатските реки.

В акваторията на Ново село нивото се повиши с 59 сантиметра и тази сутрин са отчетени 576 сантиметра.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна