Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца започна подписка за неяснотите около сделката с язовир "Дъбника"

Снимка: БГНЕС

Във Враца започна подписка за неяснотите около сделката с язовира край града. Съмнения за незаконното му отдаване под наем бяха изразени и на традиционните неделни протести на врачани.

Според интернет петиция до омбудсмана, главния прокурор и министъра на земеделието язовир "Дъбника" край Враца е отдаден под наем в противоречие с интересите на врачани и сделката трябва да бъде проверена.

От десетилетия язовирът, който е с водна площ 1400 декара и 700 декара прилежащи територии, е любимо място за безплатен спортен риболов поради близостта му с града. Водоемът е построен преди повече от 50 години за нуждите на торовия завод "Химко", но след като химкомбинатът спира работа, става собственост на "Напоителни системи". Преди години във Враца беше подета кампания язовирът да стане собственост на общината, за да се превърне в място за отдих, но идеята не се реализира.

В началото на тази година водоемът е отдаден под наем на фирма със софийска регистрация. Наемателят вече събира такса за риболов. В понеделник в "Напоителни системи" ще бъде внесено искане за подробности по условията на договора. Подписи ще се събират и в неделя по време на традиционния протест в града.

По публикацията работи: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна