Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция ще се състои първият търговски полет в безтегловност

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Франция ще се състои първият търговски полет в безтегловност със специален самолет "Еърбъс" на компанията "Новеспас". Началото на приключението е предвидено за 12:30 местно време на летище Бордо-Мериняк. 40 пътници ще се освободят от земната тежест на борда на специалния "Еърбъс А-300 зеро Г", който извършва първия търговски полет в безтегловност в Европа, досега предлаган в САЩ и Русия.

За около два часа и половина смелчагите ще преживеят 15 въздушни параболи на самолета, за да изпитат последователно гравитацията на Марс, Луната и накрая - пълната безтегловност при условия, подобни на тези в Космоса. По време на полета ще им бъдат предлагани и забавни упражнения като това да седнат на тавана.

Изпитанието обаче е научна демонстрация, а не атракция - предварителният инструктаж на пътниците трае около час и половина. Повечето от тях са французи, само 15% са жени, както изчисли "Хъфингтън пост". Цената на тази въздушна авантюра е солена - 6000 евро. Затова пък десетина късметлии, от които петима студенти, спечелиха на конкурс местата си за полета.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени