Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на солидарност със сирийския народ в Турция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

"Седмица за солидарност със сирийския народ" е наречена една от главните инициативи, с които в Турция се отбелязва 2-та годишнина от началото на бунтовете срещу режима на Башар Ал Асад в Сирия.

Организатор на проявата, която ще се провежда от днес до 22 март е Платформа за солидарност със сирийския народ, в която са обединени редица организации на водещите мюсюлмански общности.

Днешната традиционна петъчна молитва в джамиите се посвещава специално на солидарността към сирийския народ. А в квартала Фатих в Истанбул се организира масово шествие за помен на жертвите на сирийския режим, под наслова Ден на гнева.

Сирийските мюсюлмански братя, които са влиятелна част от сирийската опозиция, организираха днес пресконференция в Истанбул по повод годишнината. В обръщение до медиите отбелязаха, че през тези две години от атаките на Башар Асад са загинали над 70 хиляди сирийски граждани, над 250 хиляди са в неизвестност, близо 1 млн. са бежанци. Подчертавайки, че светът остава глух и ням за страданията на сирийските граждани, призоваха да се сложи край на това положение.

Междувременно заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос разговаря в Анкара с външния министър Ахмед Давутоглу. Като отбеляза, че в Турция в лагерите се приютяват над 180 хиляди сирийски бежанци, а още толкова остават при свои близки в страната, Давутоглу е изтъкнал, че хуманитарната ситуация в Сирия се влошава с всеки изминал ден и трябва да бъдат взети спешно конкретни мерки от страна на международната общност.

Информация на Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна