Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск произнесе първата си неделна благословия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Новият папа Франциск произнесе за първи път неделната благословия и молитва Ангел Господен. Светият отец подчерта нуждата от милосърдие и опрощение.

По време на очакваната с голям интерес първа неделна молитва папа Франциск каза, че "опрощението прави света по-малко студен и по-справедлив". Той призова вярващите да не се изморяват да искат прошка от Господ и да бъдат милосърдни към всички. Папата произнесе изказването си от прозореца на кабинета си пред изпълнения с около 150 хиляди поклонници площад "Св. Петър".

По непосредствен начин, който характеризира стила му, с прости и ясни думи, без да чете от предварително подготвения текст, папата разказа как възрастна жена от Буенос Айрес го е впечатлила с думите, че Господ ни прощава винаги, ако ние не се изморим да му искаме прошка.

По-рано сутринта, след литургията, която отслужи в малка църква във Ватикана, като пренебрегна препоръките на личната си охрана, папа Франциск излезе на улицата и подаде ръка на много от вярващите.

Във вторник в катедралата "Св. Петър" предстои официалната церемония по интронизацията на новия папа, за която се очаква да пристигнат над 150 световни лидери и държавни глави. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

По публикацията работи: Ирина Стоилова - кор. на БНР в Рим

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна