Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газдов: Води се организирана атака срещу производителите на зелена енергия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов заяви, че срещу производителите на зелена енергия се води организирана атака. Той коментира твърденията на синдикални лидери от въгледобива, че токът от фотоволтаичните паркове се изкупува на цена около 600 лева за мегаватчас, а този от енергийния комплекс "Марица-изток" близо десет пъти по-евтино:

Голяма част от проектите продават на цена под 500 лева. Да, това е доста над цената на микса, но фотоволтаичните централи произвеждат под 1 процент от електроенергията, която се консумира в момента.

Газдов коментира твърденията, че България вече има 1060 мегавата инсталирани мощности от зелена енергия, докато според европейските изисквания до 2020-а страната трябва да има 300 мегавата от фотоволтаици: 

Пълна лъжа и измишльотина е, че България има цел пред Европейската комисия да инсталира 300 мегавата фотоволтаични мощности, това просто не е вярно. Но имаме цел да използваме 16-процентен дял на ВЕИ в крайното потребление на енергия към 2020-а година. Така че синдикалните лидери, които се изказват по темата, е хубаво да обяснят откъде черпят тази информация.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна