Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство е съставено в съответствие с Конституцията

Снимка: Добромир Видев

Президентът Росен Плевнелиев е съставил служебното правителство в съответствие с разпоредбите на Конституцията и с практиката на Конституционния съд.

Това се посочва в становище на администрацията на президента по повод твърденията на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че указът, с който Росен Плевнелиев е назначил служебното правителство, е незаконен. От "Атака" заявиха още, че ще подадат сигнал до омбудсмана, който да сезира Конституционния съд.

От президентството посочват, че при формирането на служебното правителство е допустимо държавният глава да променя и структурата на служебния кабинет. С назначаването на министър за развитие на електронното правителство - без портфейл, не се създава ново министерство, това не представлява структурна промяна. Назначаването на трима заместник министър-председатели е в изпълнение на Конституцията. Нейните разпоредби предвиждат да бъдат назначени поне двама заместник министър-председатели. В компетентността на държавния глава е да може да назначи и трима вицепремиери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна