Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО не се притеснява от отказ на САЩ от последната фаза на ПРО

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Евентуален отказ на Съединените щати от последния, четвърти етап на системата за европейската противоракетна отбрана, няма да се отрази на нивото на сигурност в Европа, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той обясни, че първите три фази от системата за противоракетна отбрана ще бъдат осъществени, включително изграждането на площадки в Полша и Румъния, и подчерта: 

Тези три фази, които ще бъдат изпълнени, ще осигурят покритие на цялата територия и население на европейските страни-членки на НАТО, както е планирано – до 2018-а година. За европейските граждани няма да има никаква разлика в нивото на защита от първоначално предвиденото. 

Расмусен каза още, че подобно решение няма нищо общо с Русия и нейните възражения срещу противоракетната отбрана и че за пореден път призовава руската страна да сътрудничи с НАТО по този стратегически проект.

Генералният секретар на алианса съобщи, че от Москва са подновили поканата към него за посещение и че се надява в скоро време да може да продължи двустранния диалог.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени