Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Троянов не се притеснява от манипулация на изборните резултати

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов заяви в "Преди всички", че фирмата-преброител не може да манипулира крайните изборни резултати.

Резултатите ще бъдат такива, каквито са отчетени от секционните избирателни комисии. Към тях е нашият най-голям фокус заради грешките, които могат да допуснат. Така той отговори на въпрос за критиките към "Информационно обслужване" за манипулиране на резултатите от изборите.

Троянов обяви, че ЦИК ще определи фирмата-преброител след конкурс и припомни, че през последните години резултатите от вота са се отчитали от "Информационно обслужване". Той подчерта, че преброяването на гласовете всъщност е в правомощието на СИК.

До 27-и март ЦИК ще приема документи за регистрация на партиите, които искат да участват в предизборната надпревара. Бисер Троянов прогнозира, че в края на срока регистрацията ще е по-интензивна заради невъзможността на всички партии да набавят навреме своите документи, да внесат необходимата сума като изборен безлихвен депозит, както и подписка с не по-малко от 7000 български избиратели, които да ги подкрепят.

В края обикновено се наблюдава засилване - в последната минута. Не винаги документите са в изрядност. До 27-и март ЦИК ще регистрира всички политически партии, които представят необходимите документи, след което ще се извърши проверка на подписките и в случай че на тези политически партии, които последни заявят своето участие, и подписките им, макар и след крайния срок се установи, че не отговарят на законовите изисквания, те ще бъдат заличени с решение на ЦИК. Всеки отказ, както и заличаване на политическа партия от участие в избори, ще може да подлежи на обжалване в 24-часов срок пред ВАС, което е една от новостите на предстоящите избори.

Бисер Троянов припомни и регламентираното от закона изискване за социологическите проучвания - когато се огласяват резултатите от тях, да се посочва кой е поръчал допитването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна