Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се измамите по телефона и в магазини в Сливен

Снимка: Архив

В специално съобщение до медиите, от полицията алармират, че в района на Сливен са зачестили телефонните измами за големи суми, както и измамите в търговски обекти. Криминалистите предупреждават гражданите да проявяват бдителност, за да се защитят от измамниците. 

През последните дни в последните дни в търговски обекти в Сливен се  възстановява стар метод за измама, известен като „санже”, при който непознат моли да му бъдат уедрени дребни банкноти. При преброяването той заблуждава касиера и прибира част от парите.

По стационарните телефони пък се прилага схемата "Пари за операция на роднина", за суми от порядъка на 4000 лева. Жена или мъж се представят по телефона за член на семейството, който се нуждае от спешна операция. Измамниците привеждат като довод, че здравната ка са не поема заплащането на операцията и парите трябва да се платят на ръка. Те не оставят на жертвата възможност да затвори телефона, за да провери истинността на ситуацията.

От полицията съветват, при подобно обаждане, гражданите задължително да затворят телефона или да се свържат по друг апарат с мнимия болен роднина.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени