Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в община Трявна е отменено

Снимка: БТА

Бедственото положение в община Трявна е отменено, каза за "Хоризонт" кметът инж. Драгомир Николов. Без ток остава само село Конарско, но до края на деня и този проблем ще бъде решен.

Две от водещите в общината фирми също са без ток, но поради повреда на далекопровода е необходимо повече време за отстраняване на повредата, обясни още кметът.

Бедственото положение в Трявна е отменено близо шест денонощия след ураганната буря, която нанесе множество поражения и в Габрово.

Оценителни комисии описват щетите.

Тревненската община ще разчита на финансова помощ от държавата. Ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия за ремонтите на пострадалите сгради.

Приблизителната оценка засега показва, че щетите по общинското имущество са за около половин милион лева. Семействата, в чиито домове има поражения, също кандидатстват за помощ - молбите се подават в приемната за граждани в общината.

Възстановителните работи по покривите на сградите продължават, както и разчистването от нападали дървета. Очаква се да бъде възстановено електрозахранването на село Конарското. Търси се възможност за временно захранване на двете водещи фирми в града, които заради тежка авария са без ток.

Стихията от миналата седмица взе две жертви и остави след себе си материални щети за милиони левове. Възстановяването на пораженията ще продължи месеци наред както в Габрово, така и в Трявна.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна