Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за социалния пакет: Мерките са необходими, но недостатъчни

Снимка: БГНЕС

Очакваният ефект от първия пакет социални мерки, които предложи служебният кабинет, това коментираха в предаването "12+3" Красимир Ангарски, финансист и банкер и проф. Духомир Минев, председател на европейската антибедност мрежа в България.

Изминаха 10 дена и не съм особен оптимист за това, което се случва в правителството. Досега трябваше да има подробна програма, кой какво ще свърши. Трябваше да има отговорен министър, работна група, които да работят по антимонополното законодателство. Нищо не чувам за приходите, само се чува, че те драстично са спаднали. Трябваше да се вземат извънредни мерки, в тази суматоха кой знае какво се случва на митниците. Ако се ограничат разходите, които не са належащи, бюджетът може да се ограничи, а средствата, които са намерени са малко.

По отношение на мерките за стимулиране на малкия и среден бизнес Ангарски посочи пример с държавната банка за развитие, която може да даде нисколихвени кредити.

Проф. Духомир Минев припомни, че в България близо половината хора живеят в бедност.

За самите мерки могат да се кажат две неща- първото е, че са крайно необходими, второто е, че са недостатъчни. Нарастват признаците за хуманитарна криза. Недохранването има масов характер, това прави задължително предприемането на такива мерки. Това не са дългосрочни, базисни и фундаментални мерки, но няма как да се избяга. Добре е, че се мисли и за втори пакет.

Чуйте мненията в звуковите файлове

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна