Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС образува дисциплинарно производство срещу Николай Кокинов

Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов. Въпреки че предложението е на главния прокурор, решението беше взето в отсъствието на Сотир Цацаров. Софийският градски прокурор ще бъде проверяван заради заобикаляне на принципа на случайното разпределение на делата – тема, по която новият главен прокурор даде да се разбере, че няма да прави компромиси. Жертвите на специалния избор вече са няколко и все високопоставени.

След сигнал на Яне Янев, Сотир Цацаров отвори отново прекратено дело за далавери за милиони в НЕК, след което освободи заместничката си Галина Тонева и поиска наказание за Кокинов. ВСС откри дисциплинарната процедура и засекрети кои кадровици ще проверяват столичния първи обвинител. Причината е, че Законът за съдебната власт пази обстоятелствата и фактите от дисциплинарните производства до приключването им, а част от това са и имената на членовете на дисциплинарния състав.

Сега Николай Кокинов трябва да мине през нещо като минипроцес, за да се защити, като част от това е и правото му на адвокат и да иска събиране на доказателства.

По този път месец преди него тръгна вече бившият апелативен прокурор на София Ангел Илиев – той пък заради мегаделото "САПАРД". Лично Сотир Цацаров обясни по дати, часове и минути как Илиев е избрал целенасочено по казуса да работи прокурор Стойчо Ненков, който пък в последната минута оттегли прокурорските протести срещу оправдателните присъди на бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов и ги превърна в окончателно невинни, без делото да е минало през финалната санкция на ВКС.

Днес ВСС освободи Илиев от началническата позиция по негово желание, без дебат и в отсъствието на главния прокурор, който по същото време имаше среща с намиращите се у нас на рутинна мисия евроексперти.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна