Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Букурещ бе открита изложба, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В Историческия музей на Букурещ беше открита изложба, озаглавена "Силата на гражданското общество по времето на Холокоста: Българската история 1940-1944". 

Изложбата е посветена на 70-годишнината от спасяването на евреите в България, а нейни съорганизатори са Културният институт към българското външно министерство, Центърът за еврейски изследвания при СУ и българското посолство в Букурещ. Сред присъстващите бяха депутатът на българското малцинство в румънския парламент Николае Миркович, както и депутатът на еврейското малцинство Аруел Вайнер. Той беше единственият, който споменава в доклада си при откриването съдбата на евреите в администрираните от България по време на Втората световна война територии в Македония и Северна Гърция.

Само преди една седмица във връзка с почитането на паметта на тези евреи в град Лом, румънските медии отбелязаха, че България за първи път е признала ролята на администрацията си при депортирането им. Откритата днес изложба за спасяването на българските евреи в Историческия музей в Букурещ ще бъде отворена до десети май.

Информация на Стилян Деянов - Букурещ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна