Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Кипърската криза и днес е във фокуса на гръцките вестници. Очаква се проблемът с Кипър да бъде на първо място по време на разговорите между Брюксел и Москва днес и утре, пише вестник Вима. Бъдещето на Кипър е несигурно, след като смятаните за алтернативни решения все още не са потвърдени, коментира изданието. Времето тече, страната остава да виси във въздуха, след като европейците преживяха първият шок от отказа на Никозия да приеме европейския спасителен план, а сега те показват свирепи намерения, като дават да се разбере, че фалитът на Кипър е пред вратата на острова, посочва изданието.

Та неа цитира руския премиер Дмитрий Медведев, който обвинил Евросъюза, че се държи като "слон в стъкларски магазин". Медведев изразил надежда да се намери решение на кипърската криза, което "да не разклаща отношенията на Русия с Европейския съюз". Събитията в Кипър предизвикаха остър сблъсък и взаимни обвинения между политическите партии от тройната коалиция и опозицията, отбелязва Катимерини. Финансовият министър Янис Стурнарас, цитиран от Елефтеротипия, обявил, че кипърските банки не могат да останат затворени дълго, тъй като икономиката на острова ще рухне. Според него е нужно решение в близките часове, а не дни.

"Нов период започва за Турция", пише в заглавие турският вестник Сабах по основната тема в турския печат днес - очакваното послание на кюрдския бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан, с което той ще призове кюрдските бунтовници да оставят оръжието.

Според изданието писмото на Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда, ще бъде прочетено от известната кюрдска активистка Лейля Зана на кюрдски език и от лидера на прокюрдската Партия за мир и демокрация Селяхаттин Демирташ на турски. В него пишело, че "за кюрдския народ въоръженият период е свършил и е дошло време за демократична битка", твърди вестникът. Писмото ще бъде прочетено в Диарбекир, където ще е финалът на тържествата по повод днешната кюрдска Нова година - Невруз.

Вестник Радикал съобщава, че на тържествата за кюрдската Нова година се очаква да присъстват два милиона души. Според Миллиет обаче писмото от 5 страници на Йоджалан ще бъде прочетено от заместник-председателката на Партия за мир и демокрация - Первин Булдан и депутата Сърръ Сюрея Йондер.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призовава да не се помрачават тържествата. "Нека така както пролетта се раззеленява с цветя, а земята се съживява за нов живот, и ние да съживим по същия начин обичта и уважението. Нека няма сълзи в очите", казва Ердоган.

Информация на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени