Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световния ден на водата отбелязват в Смолян

Снимка: Дарина Григорова

Регионалната здравна инспекция в Смолян започна обучение на ученически клубове с екологична насоченост. Поводът е днешният Световен ден на водата. Подрастващите се запознават с основните замърсители на водата, възможните здравни рискове, начините за опазване чистотата на животворната течност и методите за пестене на водните ресурси. Провежданите в акредитираните лаборатории на здравната инспекция демонстрации дават възможност на учениците да се запознаят на място с физико-химичните и микробиологичните методи за изследване на питейните води и да разберат значението на мониторинга, който прави институцията.

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22-ри март. Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992-ра г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Според ООН 780 милиона души страдат от липса на достъп до чиста питейна вода.

Доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреждава, че до 2030-а година 47 процента от наслението на планетата ще живее в райони със сериозен недостиг на на този ценен ресурс. Някои анализатори смятат, че в бъдеще за водата ще се водят войни, в които наред с обикновените хора, ще се включат политиците и корпорациите. Смята се, че причините за изостряне на проблема са нарастващото потребление, свързано с увеличаване на населението, както и климатичните промени. Картината става още по-тревожна, като се има предвид, че само 3% от цялата вода на Земята е годна за пиене.

ООН отбелязва, че до 2025-а година 18 от държавите, които ще страдат сериозно от недостиг на вода, ще бъдат в Близкия изток и Северна Африка. Различни протести, свързани по един или друг начин с водата, обаче имаше и на места като Боливия, Мексико, Индия, Южна Африка. Затова някои анализатори смятат, че конфликтите за ценната течност ще се водят по-скоро между региони в самите държави, отколкото между отделни страни.

Информация на Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян и Даниела Савова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна