Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия продължи срока на споразумението със САЩ за сътрудничество в космоса до 2020 година

Снимка: Архив

Русия продължи срока на действие на споразумението със САЩ за сътрудничество в космоса до 2020 година.

Споразумението напълно отговаря на руските интереси и ще спомогне за ефективната реализация на космическите програми, се казва в документа, подписан от премиера Дмитрий Медведев. Двете страни предвиждат редица общи космически проекти, включително изучаване на Луната и Марс, а също така ще си разменят данни, получени от руските и американските космически апарати.

Преди седмица от американска страна съответното споразумение беше продължено с подписа на президента Барак Обама. Действието на досегашното споразумение изтича на 1 юли 2016. Чрез удължаване на срока на споразумението до 2020 година НАСА и Роскосмос ще могат да продължат съвместната си дейност за стопанисване на Международната космическа станция.

В момента американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко се подготвят за едногодишен полет на борда на станцията, като целта е да се получат данни за способността на човешкото тяло да се адаптира към дълги полети в космоса по време бъдещите междупланетни мисии. Полетът е планиран за пролетта на 2015 г.

Информация на Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна