Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конният отряд на полицията дефилира пред столичани

Снимка: БГНЕС

19 полицейски коня и техните ездачи представиха конния отряд към Столичната дирекция на полицията на традиционната кушия по повод Тодоровден. Студеният вятър не уплаши и почитателите на традицията - празникът на стадиона на столичния кв. "Бенковски" събра няколкостотин души, сред които и не малко деца.

С конски тропот по улиците на кв. "Бенковски" под съпровода на оркестъра на Академията на МВР започна празникът по повод Тодоровден. Конят е символ на българите от времето на Аспарух и ние сме доказателство, че не е изгубил своето значение и в днешните модерни времена, каза инспектор Савов от Столичната дирекция на полицията в поздравлението си по повод празника.

Традиционно в отбелязването на този отколешен празник с радост и гордост участват служителите на група "Конна полиция" при Специализирани полицейски сили към Столична дирекция на вътрешните работи. Създадена през далечната 1956 година и останала единствената в системата на МВР, тя неизменно изпълнява поставените от ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи основни задачи по охрана на обществения ред в парковете на територията на столицата. Активно участва в охраната на спортно масови мероприятия.

Представянето си пред софиянци конните полицаи започнаха с карусел и демонстрация на преодоляване на препядствия.

Дебютант пред погледите на публиката беше 8-годишната кобила Агилера. По думите на ездачката й през цялото това време Агилера е обучавана да не се плаши от силни звуци, светлинни ефекти, тълпи, все ситуации, с които полицейските коне се сблъскват неизменно.

По публикацията работи: Надежда Цекулова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна