Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият звън на новите камбани на Нотр Дам ще се разнесе на празнична церемония

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В навечерието на Цветница Париж очаква първия звън на деветте нови камбани на катедралата Нотр Дам. Те бяха отлети по случай 850-тата годишнина от построяването й.

Първият звън на новите камбани на Нотр Дам ще се разнесе на празнична церемония, начело с кардинала на Париж Андре Вентроа. Кметът на столицата Бертран Деланое и други официални гости ще почетат събитието - венец на честванията на 850-тия юбилей на прочутата парижка катедрала.

Деветте бронзови камбани струваха 2 милиона евро, събрани от дарения. Осем от тях са изработени в Долна Нормандия и носят имена на светци и важни личности за френската църква. Деветата, тежаща над 6 тона, е наречена Мари в чест на Света Богородица. Тя бе издигната до Еманюел, най-старата камбана на катедралата, над 330 годишна и сред първите в света по красота и звучност.

През февруари камбаните бяха тържествено внесени и благословени. Над 1 милион посетители ги разгледаха преди издигането им. Този епизод се запомни със скандалното изпълнение на феминистките от организацията "Фемен".

Новите камбани ще звучат в различни хармонии през страстната седмица, за да забият празнично на Великден.

Информация на Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна