Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелната отрова може да се бори с вируса на СПИН

Снимка: БГНЕС

Американски учени откриха, че пчелната отрова може да се бори с имунодефицитния вирус, известен като вируса на СПИН. Според изследователи от Вашингтонския университет по медицина, токсин от пчелната отрова, наречен мелитин, може да пробива и разрушава външната защитна обвивка на вируса и да го убива.

Ръководителят на изследването д-р Джошуа Худ пояснява, че вируасът на СПИН е по-малък от нормалните клетки. С още по-малки наночастици се влива пчелна отрова във вируса. Добавена към повърхността на наночастиците, т.н. "защитна броня" им позволява те да атакуват само клетките на вируса, не и нормалните.

Пчелната отрова всъщност разкъсва външната обвивка на вируса и теоретически той няма начин да се възстанови отново. До момента изследването е правено само върху клетки извън живо тяло, затова се приема, че резултатите са теоретически. Необходимо е време, за да се направят достатъчно изследвания докато се създаде медикамент, който да премине последователно всички изпитания върху живи организми и да стигне до човека.

Най-често това отнема около 10 години. Но учените се надяват, че това откритие ще доведе до разработването на вагинален гел за предотвратяване на заразяването и на лекарство за интравенозно лечение за тези, които вече са били заразени със СПИН.

Информация на Елена Цанева - Чикаго

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени