Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като трудно и болезнено се приема в Кипър споразумението с Еврогрупата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Като трудно и болезнено се приема в Кипър споразумението с Еврогрупата, постигнато в ранните часове днес в Брюксел, за отпускане на спасителна финансова помощ на страната в размер на 10 млрд. евро срещу значително преструктуриране на банковия сектор.

Кипър затваря втората по големина банка в страната. Ликвидацията на най-закъсалата банка – "Лаики", ще започне веднага, с решение на Централната банка на Кипър, на основата на приетия в петък от парламента закон. Депозитите до 100 000 евро в нея ще бъдат прехвърлени в Банката на Кипър – другата банка в тежко състояние, чиято съдба бе един от ключовите моменти в преговорите между правителството и Тройката. Останалата част от "Лаики" – т. нар. "лоша банка", впоследствие ще бъде ликвидирана. Банката на Кипър ще бъде значително намалена като размер и ще бъде рекапитализирана чрез "подстригване" на незастрахованите депозити в нея над 100 000 евро. Процентът предстои да се уточни, но се очаква орязването да бъде с 30%. Всички депозити до 100 000 евро ще бъдат защитени.

Това споразумение бе постигнато след 12-часов маратон от срещи на президента Никос Анастасиадис в Брюксел, преминал през много драматични обрати. Стотици кипърци се събраха през нощта пред представителството на Европейската комисия и президентството в Никозия, издигайки плакати и скандирайки срещу налагания от Тройката план.

Споразумението сложи край на дълъг период на неизвестност и несигурност за кипърската икономика и чрез него Кипър избягва хаотичен фалит, заяви финансовият министър Михалис Сарис. Споразумението има и болезнени аспекти, но дава възможност на Кипър за ново начало.

Отпускането на заема от 10 млрд. евро изисква още мерки, като свиване на банковия сектор в Кипър, реформи в публичните финанси, структурни реформи и приватизация.

Днес се очаква решение - кога ще отворят банките в Кипър, с изключение на подлежащата на ликвидация "Лаики банк", които не работят от 10 дни. Точната дата за възобновяване на дейността им ще бъде определена заедно с експерти от Тройката, за да се балансира между риска от източване на капитали и трудностите, които тези ограничения създадоха за бизнеса и хората.

Информация на Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Никозия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени