Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Копривщица започва оценката на щетите от бурята

Снимка: БГНЕС

В Копривщица започва оценката на щетите от бурята, засегнала града в края на миналата седмица и причинила изкореняване на дървета и повреди по сгради и електрозахранването.

В предаването "Преди всички" кметът на града Иван Кесяков съобщи:

В събота се работи за разчистване на пътищата, основно обхода към Копривщица и горските пътища, за да може да излезе техниката и да оценява щети. Нямаме селища наоколо, ние сме град-община, малка община. Всичко е разчистено, там, където трябва да се минава, и да могат да минат превозните средства.

В града живеят стотина души на възраст над 80 години. Такова нещо не помнят.

За възстановяването на две от засегнатите от бурята в Копривщица къщи - паметници на културата с национално значение средства ще бъдат поискани от държавата, каза още кметът на града. Бедствието предизвика щети на къщите на Димчо Дебелянов и Любен Каравелов.

Те наистина са паметници на културата. Тези двата са от национално значение – на Димчо Дебелянов и Любен Каравелов, ще се очисти там. На къщата на Любен Каравелов е пострадал малко покривът от един бор. От днес започваме, оценяваме къде е най-важното, за да могат да се нормализират нещата. Електроснабдяването е възстановено вече.

Във Велико Търново комисия от общината ще оценява причинените от вчерашния пожар в сградата на Военния клуб в града щети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна