Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусни и тежкотоварни превозвачи споделиха проблемите в бранша с министър Кръстев

Нелегални превози, неплащане на ДДС и високи глоби - това са част от проблемите на работещите в автобусните и тежкотоварните превози, които представители от бранша очертаха пред министъра на транспорта Кристиан Кръстев. 

Проблемите, които притесняват автобусните превозвачи, са съществуващите още нелегални превози, фирмите, които работят с така наречените резервационни талони, а не с билети. По този начин те не плащат ДДС. Сред исканията на превозвачите са и намаляване на високите глоби, които се налагат заради различни нарушения, като най-ниската от тях в момента започва от 500 лева. Това каза председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Галя Топалова.

Не сме включени в нито една програма за развитие на този сектор, тъй като морално остарява този сектор. 90% от автобусите в България са над може би 20, 30 години, тоест нямаме много голяма разлика от това, че БДЖ са със стари вагони.

Според представители на автобусните превозвачи автогарите имат монополно положение.

Койчо Русев, член на Управителния съвет на АЕБТРИ, сподели един от основните проблеми на тежкотоварните превозвачи, който създава напрежение в сектора.

На границата ни с Турция, където представители на нашите автомобили по различни поводи са различни, нямаме възможност да товарим от безмитните зони. Неща, които създават напрежение.

По публикацията работи: Надежда Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна