Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите Асен Василев и Юлиян Попов отрекоха твърденията на Яне Янев, че са в конфликт на интереси

Снимка: БГНЕС

Министрите Асен Василев и Юлиян Попов отрекоха да има конфликт на интереси в попълнените от тях декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. С твърдение за такива нарушения излезе по-рано лидерът на РЗС Яне Янев, според когото нередности имало и с гражданството на Василев и Попов.

Асен Василев е декларирал, че в качеството си на служебен министър не упражнява търговска дейност и не е управител, търговски посредник или търговски пълномощник на търговско дружество. Василев посочва, че има дялово участие в две търговски дружества - "Хермес уан" и  "Офроуд продукшънс", но не е управител, не участва в органите на управление, нито в контролните органи на тези дружества, което би предполагало наличието на конфликт на интереси според закона.

В декларацията си министърът на околната среда Юлиян Попов е посочил, че няма участие в търговски дружества и е предприел необходимата процедура за оттегляне от фондациите и сдруженията, в които е участвал.

От българското училище за политика коментираха, че управителният съвет на училището е гласувало освобождаването на Попов. Попов представи преди дни документ, според който се отказва от британското си гражданство. В тълкувателното решение на КС от 1992-ра се посочва, че служебното правителство осъществява правомощията на МС, определени в глава V от конституцията. Няма обаче задължително изискване служебните министри да нямат участие в търговски дружества.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна