Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Германия настояват политиците да поемат вината за масовото бягство на роми

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Българи, живеещи в Германия, настояват политиците да поемат вината за проблема с масовото бягство на роми и да изчистят имиджа на сънародниците си в чужбина.

150 българи, живеещи в Берлин, връчиха отворено писмо на посланика на България в Германия Ради Найденов, с което настояват властите в България да поемат отговорност за несъстоялата се интеграция на ромите в българското общество и последвалата от това масова имиграция. Те настояват едновременно с това да се работи за изчистване на имиджа на българите в чужбина. В германските медии българин в момента е синоним на турист за социални помощи и имигрант по бедност.

Връчилите отвореното писмо поискаха по-голяма видимост на предприеманите от страна на посолството действия в тази насока. Ради Найденов обясни, че са взети някои мерки, но за съжаление немските медии не винаги имат интерес да отразяват и другата позиция.

Българите в Берлин смятат, че виновни за настоящата ситуация на масово бягство на ромите са българските политици. Ето защо очакват някой от тях да се изправи и да защити името на българите, живеещи в чужбина, като наблегне на факта, че много от тях са работодатели, висококвалифицирани специалисти и съвестни данъкоплатци.

На срещата бяха уточнени и някои конкретни цифри, засягащи броя на българските граждани в Германия – 120 000, от които около 7 000 са студенти, както и че българите, получаващи социални помощи в Германия, са приблизително 0,3% от общия брой на гражданите, ползващи се от социална подкрепа.

 

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна