Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Пет милиарда евро са пристигнали със самолет от Европейската централна банка за рефинансиране на кипърските банки, които отварят днес в 12 ч., съобщават вестниците в Никозия. Едно от изданията информира, че кипърци и руснаци са учредили нова банка и че се очаква разрешението за нея от Централната банка. Вестник Политис обявява, че трима бивши съдии са привлечени в състава на комисията, натоварена да разследва причините за банковия крах в Кипър от 2006-а г. насам.

Икономическите издания на острова поместват и мрачни прогнози на Европейската комисия, според които в следващите три години кипърската икономика се очаква да се свие от 15 до 25 на сто.

Гръцкият вестник Етнос определя като невиждани за историята на Европейския съюз ограниченията, наложени от Централната банка в Кипър върху движението на капиталите в страната. Изданието помества обширен репортаж, описвайки мрачна картина на острова с празни улици, неработещи предприятия, блокиране на заплати, домакинства без ток заради икономии. Вестник Имерисия пише, че се очаква частният сектор да остане без заплати през март.

Македонският Утрински весник помества репортаж от срещата на Българо-македонската стопанска камара, на която е решено двете държави да се обвържат с ефикасни връзки в инфраструктурата и да свалят митническите бариери.

Ню Йорк таймс излиза със статия, в която се разказва как новият президент налага икономии на китайския елит. Си Цзинпин е наредил край на пищните банкети, натруфените протоколни церемонии, командировъчните разходи и така нататък.

Руската преса пише днес за внезапните прокурорски проверки в германски фондации, работещи в Русия, които, според наблюдатели, крият риск за двустранните връзки. Комерсант конкретизира, че започналата през февруари тотална ревизия на нестопанските организации в Русия, след американските, продължи с проверки на две германски фондации. Става дума за "Фридрих Еберт" и "Конрад Аденауер".

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица пише сценарий за филм за продажбата на човешки органи в Косово, съобщава белградският вестник Данас. Това е най-старата истина, но тя се крие, каза Кустурица в лекция пред студенти в Ниш.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени