Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващият орган на ОП "Конкурентоспособност" с нов ръководител

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на икономиката Ирена Младенова е новият ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Това се налага заради необходимостта от бързо и ефективно усвояване на средствата до края на този програмен период и договаряне на максимално добри условия за бизнеса през следващия, посочват от министерството.

По-лесен достъп на фирмите до финансовия ресурс ще бъде осигурен чрез няколко промени в оперативната програма. Предвижда се по-голяма гъвкавост по инициативата Джереми, като новият инструмент за съинвестиране ще позволява решението за инвестиция да може да се взима за конкретен проект без да се налага цялата сума за инвестиция във фонд да е предварително осигурена от частния партньор. Сред активните дългови инструменти по инициативата Джереми е стартиралият в началото на годината инструмент на обща стойност 380 млн. евро, който позволява отпускане на кредити на половин пазарна лихва за малки и средни предприятия.

Предстоят промени и по схемата за енергийна ефективност, като чрез максималното й разясняване ще се осигури достъп на повече компании до средствата. Разработваният в момента първи вариант на оперативната програма за периода 2014-2020 година ще бъде обсъждан активно с бизнеса преди да бъде изпратен в Брюксел през май, съобщават още от Министерството на икономиката. Очаква се в новата оперативна програма да се предвиди изнасянето на несвойствени за администрацията дейности извън нея, повече гъвкавост при ппровеждането на процедурите, ясен фокус и измерими цели.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна