Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Младенова е новият ръководител на управляващия орган на ОП"Конкурентоспособност"

Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Ирена Младенова е новият ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Конкурентоспособност". Това се налага заради необходимостта от бързо и ефективно усвояване на средствата до края на този програмен период и договаряне на максимално добри условия за бизнеса през следващия, съобщават от Министерството на икономиката.

По-лесен достъп на фирмите до финансовия ресурс ще бъде осигурен чрез няколко промени в оперативната програма. Предвижда се по-голяма гъвкавост по инициативата "Джереми" като новият инструмент за съинвестиране ще позволява решението за инвестиция да може да се взима за конкретен проект, без да се налага цялата необходима сума за инвестиция във фонд да е предварително осигурена от частния партньор.

Предстоят промени и по схемата за енергийна ефективност, като чрез максимално разясняване на схемата ще се осигури достъп на повече компании до средствата за енергийна ефективност.

Разработваният в момента първи вариант на оперативната програма за периода 2014-2020 година ще бъде обсъждан активно с бизнеса и всички заинтересовани, преди да бъде изпратен в Брюксел през май, съобщеват още от Министерството на икономиката.

Очаква се в новата оперативна програма да бъде по-широко застъпено изнасянето на несвойствени за администрацията дейности извън нея, повече гъвкавост при провеждането на процедурите, ясен фокус и измерими цели.

Екипът на Министерството ще работи и за максимално улеснени за бизнеса процедури, което ще подобри значително достъпа на компаниите до финансовия ресурс на програмата.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна