Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспиринът може би намалява риска от развитие на меланом

Снимка: БГНЕС

Лекарите предписват аспирина като болкоуспокояващ, предпазващ от сърдечен удар, и може би за в бъдеще - предотвратяващ някои видове рак. Проучване на Станфордския университет показва, че колкото по дълго жени вземат болкоуспокояващото, толкова по-малък риск имат да заболеят от рак на кожата.

В продължение на 12 години били наблюдавани жени на възраст от 50 до 79 години и записвани всички случаи на рак. Жените трябвало да дадат информация какви лекарства са вземали, как са се хранели и какъв е бил начинът им на живот. От данните на почти 60 000 участнички в проучването учените забелязали, че тези, които приемали аспирин в продължение на пет или повече години имали с 30% по-малка вероятност да се разболеят от меланома, отколкото тези, които не използвали медикамента.

Аспиринът действува противовъзпалително и може би затова намалява риска от развитие на меланом, казва ръководителят на изследването д-р Жан Танг от Станфордския университет в САЩ. Но болкоуспокояващият парацетамол например, не показва намаляване на риска от меланом.

Тези резултати трябва да бъдат проверени отново от по-голямо клинично проучване, за да се разбере дали наистина аспиринът може да се взема като предпазно средство за предотвратяване на болестта.

Изследването е част от мащабно проучване в САЩ за връзката между начина на живот и болестите.

Информация на Елена Цанева - Чикаго.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна