Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Седмицата на гората

Снимка: БГНЕС

От днес започва традиционната Седмица на гората, която тази година е под мотото "Гората и ние". Статистиката сочи, че през миналата година са възникнали 876 пожара, 96% от тях - причинени от човешка намеса, съобщи Владимир Константинов от Агенцията по горите:

Най-много пожари – 361 или 41%, са възникнали вследствие на нерегламентирано опожаряване на растителност в стърнища, ливади, в близост до горски територии. Поради човешка небрежност са станали 26% от пожарите или 223 броя. Доказано умишлени са 72 броя или 8%.

75 осъдителни присъди за бракониерство в горите са влезли в сила през последната година, съобщават още от Агенцията по горите.

В редица градове на страната ще има масово засаждане на нови дървета, храсти и цветя.

В Седмицата на гората в Ловеч държавни и общински служители на Районната дирекция на горите и журналисти ще засадят 500 малки елхи в местността Синан тепе край Ловеч.

Държавното горско стопанство в Генерал Тошево ще засажда широколистните видове - цер, червен дъб, липа и храсти птиче грозде. Според кметствата най-голяма необходимост от залесяване и озеленяване имат парковите зони, детските градини, училищата.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна