Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания въвежда промени в системата за социалните помощи

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Във Великобритания от днес влизат в сила нови разпоредби, които ще доведат до промени в системата за социални помощи.

Промените в британската система за социални помощи са напълно справедливи, заяви тази сутрин министърът на трудовата заетост и пенсиите Йън Дънкан Смит. Промените засягат обитателите на общински жилища в трудоспособна възраст, които разполагат с повече стаи. Най-големите промени в социалните помощи за последните десет години освен това предвиждат и радикалната мярка семейства с ниски доходи да започнат да плащат общински данък.

Идеята, както поясни Йън Дънкан Смит, е да се насърчат хората да започнат да работят, а не с поколения да разчитат на социални помощи. Той допълни, че промените просто възстановяват оригиналните принципи на социалната държава, т.е. тези, които могат да работят, да работят и помощите да не бъдат по-привлекателна възможност от работата.

Някои църкви, благотврителни организации и лейбъристите в опозицията критикуваха промените, наричайки ги несправедливи. Лейбъристите изтъкнаха, че в момента средното британско семейство получава 890 паунда по-малко годишно, отколкото преди четири години и всяко орязване на социалните помощи е сериозен удар за най-бедните.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени