Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Райчинов: Трябва адекватен Надзорен съвет, който да контролира управителя на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Организираната от здравния министър среща между Надзорния съвет на НЗОК и Лекарския съюз не даде резултат. Лекарите си тръгнаха без ясни отговори как се изразходват парите от здравни вноски. Те настояваха за отмяна на методиката за финансиране в болничната система. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов обясни в предаването "Нещо повече", че не е видял желание за прозрачност.

Очаквах някакви решения, но се оказа, че днешната среща беше по-скоро да повторим какво искаме. Явно министърът имаше най-доброто желание, но в този момент няма никаква възможност да изисква нещо от Касата. Нашите притеснения се оказаха напълно основателни - няма ли парламент, няма как да бъде контролиран директорът на НЗОК. Министърът няма как да се намеси. Министърът може да подмени членовете на Надзорния съвет, но това не е достатъчно. 

За здравните вноски председателят на БЛС обясни: Д-р Цеков (управител на НЗОК, бел. ред.) не желае да отговори и никой не може да го принуди. Този човек в момента е напълно безконтролен. Трябва да има Надзорен съвет, който да е в час и да контролира управителя на НЗОК. Сериозно подозирам, че последните месеци Симеон Дянков се уплаши от нашите питания и вероятно някаква сметка е разкрита и някакви пари има. Но защо не казват, това за мен е неразбираемо.

Цялото интервю с д-р Цветан Райчинов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна