Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата между Лекарския съюз и Здравната каса завърши без резултат

Снимка: БГНЕС

Организираната от здравния министър среща между Надзорния съвет на Здравната каса и Лекарския съюз не даде резултат. Лекарите си тръгнаха без ясни отговори как се изразходват парите от здравни вноски. 

Очакванията на Лекарския съюз са били Надзорът на Касата да предложи решение на проблемите с финансирането на болниците, доболничната помощ и интензивните грижи. Председателят на съсловието доктор Цветан Райчинов обаче беше категоричен, че такива решения явно няма да се вземат от този състав на Надзора и преди да има следващ парламент.

Лекарите не са получили отговор и къде са отишли надсъбраните пари от здравни вноски за миналата година, които според тях са около 40-50 милиона лева и  затова ще продължат да ги търсят по съдебен път.

Доктор Иван Кокалов, представител на синдикатите в Надзора на касата, също коментира, че не знае има ли и къде са тези пари. По думите му обаче лекарите не са разбрали, че Надзорът е върнал миналогодишната методика за финансиране на болниците, както настояваха.

В края на срещата председателят на Лекарския съюз заяви, че благодарение на министъра поне е видял Надзорния съвет на Касата, след едногодишни опити за среща.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна