Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Вестник Будапест Таймс цитира прогнозата на "Стандард енд Пуърс" за трудни времена пред банките в Източна и Централна Европа, които "ще продължат да страдат от високи равнища на лоши заеми". В доклад от края на март кредитната агенция сочи банките в България, Хърватия, Словения и Унгария като "най-слаби". Според анализатора Пиер Готие обаче "в повечето случаи" качеството на кредитите ще се стабилизира" през 2013 година.

Правителството на Гърция е изправено пред тежък изпит в четвъртък, когато в страната пристигат представители на международните кредитори, пишат гръцките вестници. Задачата пред кабинета е да осигури преди Великден поредните траншове от 8,8 милиарда евро, съобщава Вима. Ако искат да получат финансиране, гръцките власти трябва сами да осигурят три милиарда евро приходи, отбелязва "Етнос". Първият транш от 2,8 милиарда евро ще зависи от допълнителното преструктуриране на държавния сектор, а решението за другите 6 милиарда ще бъде взето въз основа на оценката за състоянието на гръцката икономика, пише Нафтемборики.

Управляващата коалиция в Румъния е на път да се разпадне заради спор относно номинацията на бившия главен прокурор Лаура Кьовеши за началник на антикорупционната агенция, пишат румънските вестници. Адевърул цитира предупреждението на либерала Крин Антонеску, че няма да подкрепи кандидатурата, предложена от премиера-социалдемократ Виктор Понта. Реалният проблем "не е назначаването на Кьовеши, а компромисите спрямо президента Бъсеску", който е "агресор срещу демократичната система в Румъния", твърди Антонеску, цитиран от Журналул национал. Вестникът отбелязва, че бившият главен прокурор на Румъния се ползва с подкрепата на президента Бъсеску, както и на Европейския съюз.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени