Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Надявам се общественият договор за свободни и честни избори да стане факт

Снимка: БГНЕС
Идеята за Изборния борд тръгна по екзотичен за неправителствения сектор начин, а именно с призив към политическите партии да посочат неправителствени организации с достатъчен кредит на доверие в техните очи – нещо, което нас ни направи скептични първоначално към тази идея, защото за гражданския сектор едно от най-неприятните неща е да бъде политически обвързан по този начин. Слава Богу, този формат беше преодолян и в момента поканените организации са в съвсем друго качество, а именно като наблюдатели на предходните и настоящите избори - нещо, което ги е утвърдило. Това каза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в интервю за предаването "Нещо повече".

Славов изрази надежда, че участниците в Изборния борд ще бъдат сред тези, които ще подпишат обществения договор за свободни и честни избори:

Искаме да помогнем на партиите и на обществото – едните да бъдат по-честни играчи, а другите да бъдат по-уверени в това, което се случва в изборния процес и подготовка. Ще направим независим граждански мониторинг както на фазата на подготовка на изборите, така и в деня на самите избори по критерии, които са в рамките на глобалните стандарти в тази област. Мисля, че предварителната подготовка по подписването на този обществен договор убеди голяма част, и особено ключовите играчи в този процес, да се присъединят към този договор, който се надявам да стане факт в утрешния ден.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени