Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини Октай Енимехмедов в опит за убийство на Доган

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата обвини 25-годишния Октай Енимехмедов в опит за убийство на пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган. Делото вече се разследва от Софийската градска прокуратура.

Промяната на обвинението - от престъпление по хулигански подбуди в опит за убийство - е въз основа на заключение на съдебно-медицинска и балистична експертиза, която беше назначена след инцидента в Националния дворец на културата по време на конференция на Движението за права и свободи.

Според експертите уврежданията от газовото оръжие, с което Енимехмедов направи трикратен опит да стреля в главата на Ахмед Доган, са могли да доведат до смъртен изход. Според държавното обвинение, деянието на 25-годишния студент е изършено предумишлено и е останало недовършено поради независещи от него причини - засичане на пистолета, оказване на съпротива от Ахмед Доган и намесата на участник в конференцията.

Промяната на обвинението срещу Енимехмедов ще му попречи да напусне ареста за участие в предизборната кампания, след като негови приятели го издигнаха за независим кандидат за депутат. Избирателният кодекс не дава имунитет на кандидат-депутатите, когато става дума за тежко умишлено престъпление.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна